Alles over de lekkerste kersen

AfdrukkenE-mail

Naamloos document

Kersen
Kersen zijn niet alleen leuk als oorbellen. Het is een traktatie die nog is flink gezond is ook!
Reken per persoon op 500 gram kersen voor 1 portie fruit.
Geniet ervan, want deze traktatie is er maar kort.

Beschrijving kersen
Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten en ze zijn familie van de roosachtigen.
Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna
paarsrood. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd,
en de zure kers ‘kriek’. De zoete kers wordt voornamelijk zo uit de hand gegeten of verwerkt
in gebak of hartige pasteien. Zure kersen worden voor de industriële verwerking gebruikt,
bijvoorbeeld in dranken zoals bier. In Amerika gebruikt men vooral zure kersen, vooral voor
cherry pies (kersentaart), cobblers (compote met deegdeksel), jam en muffins.
Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met
een rode blos en oranjegeel. Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons
land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een belangrijk aanvoerland.
Nederlandse kersen van hoogkwalitatieve rassen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten
onder vogelwerende netten. In de lente en zomer zijn zij kersvers verkrijgbaar.

Wat kan ik met kersen?
- zo uit de hand
- ontpit in stoofschotels
- warm serveren bij kip
- dopen in gesmolten chocolade en daarna in kokos of hagelslag als bonbon
- in een vruchtensalade
- roerbakken met ananas en peer, lekker met ijs of bij een wafel

Waar let ik op bij het kopen van kersen?
Kersen zijn nog kwetsbaarder dan andere steenvruchten zoals pruimen. Koop glanzende en
stevige vruchten met een mooie kleur. Aleen dat zijn de lekkerste kersen.



Bewaren van kersen
Je kunt kersen 1 tot 2 dagen bewaren op een koele plek, in de koelkast een paar dagen langer.

Schoonmaken en bereiden van kersen

Was de kersen voor gebruik en verwijder daarna de steeltjes. Voor het maken van compote,
jams of voor gebruik in gebak moet je de kersen ontpitten met behulp van een scherp mesje
of een speciale kersenontpitter. Pas op je kleren, maar ook op je keukenkastjes!
Kersensap geeft moeilijk te verwijderen vlekken. Kersen zijn zeer smakelijk in vlaaien en
ander gebak en in jams.

Verkrijgbaarheid kersen
Kersen zijn er vooral in juni en juli. De korte aanvoerperiode en de beperkte houdbaarheid
maakt dat de uitdrukking ‘kersvers’ dus echt ergens vandaan komt. Alleen echt vers eet je de
lekkerste kersen.

Voedingswaarden kersen (per 100 gram)
Kcal: 42

Wat klanten zeggen

els van kesteren
hallo anne en evyta


jullie kraam zi...
Kathrin, Alex en Anja,
Wij wensen Anne Evyta en Branca
een ge...
Hendrik,Ester,Sophie en Aukje
Ze zijn weer heerlijk van smaak jullie s...

Naar de lekkerste kersen

Vul uw postcode (spatie) plaats in en klik op plan route. En uw krijgt de snelste route naar de lekkerste kersen. Tot ziens.

openingstijden.jpg

Nieuwsbrief

U wilt weten wanneer wij er weer zijn met onze kraam? Meld u dan aan. En u krijgt van ons een email zodra wij weer zijn geopend.