Klaar in een
half uurtje. Dat maakt
het toch alleszins de moeite waard
om je eens te wagen
aan het zelf
maken van jam. En dat is lang niet
zo moeilijk als het lijkt.
Misschien
heb je nog visioenen van vroeger
van een aanrecht vol potten en een
grote ketel op het vuur. Toen werd
er nog echt jam gemaakt om het
fruit uit de
tuin in te maken en om
een voorraad te hebben voor de
winter. Nu is zelf jam
maken meer
iets dat je voor je plezier doet; en voor het lekker natuurlijk. Drie tot vier potjes
per keer is dan ook voldoende.
Het zelf jam maken met geleisuiker is een stuk eenvoudiger geworden.
Hooguit
een half uurtje in de keuken. Geleisuiker is gewone kristalsuiker
waaraan
pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine komt van nature in
fruit voor en
zorgt dat het vocht uit het fruit samen met de suiker bindt tot
een mooi dikke
gelei.
Niet elke fruitsoort bevat evenveel pectine, met geleisuiker wordt het dan
toch
een mooie jam. Door het toevoegen van geleisuiker – of gewone suiker
met
pectinepoeder – breng je de kooktijd van de jam ook behoorlijk terug.
Vroeger
moest jam redelijk lang inkoken tot de dikte goed was, tegenwoordig
is 4
minuten koken voldoende. Dit heeft tot voordeel dat je de smaak van het
verse
fruit nog echt goed proeft. En dat maakt zelfgemaakte jam extra lekker!
Het
allerleukste van zelf jam maken is trouwens dat je elke jam weer anders
kunt
maken, dat je door wat kruiden toe te voegen of verschillende soorten
fruit te
mengen er echt je eigen draai er aan geeft.
Vul uw postcode (spatie) plaats in en klik op plan route. En uw krijgt de snelste route naar de lekkerste kersen. Tot ziens.